איך להתמודדות עם היפוכונדריה פחד וחרדה ממחלות
היפוכונדריה כיצד נתמודד עם פחד ממחלות או חרדה ממחלות ומחשבות היפוכונדריות אובססיביות?
היפוכונדריה הסברים:
היפוכונדריה היא הפרעה נפשית הבאה לידי ביטוי פעמים רבות בפחד וחרדה מפני מחלות לרוב סביב מחלת הסרטן או מחלות קשות וכרוניות. האדם הסובל מהיפוכונדריה מפתח צורת חשיבה חרדתית אובססיבית סביב ההיבט של היפוכונדריה דבר הגורם נזק רב וסבל ראשית לחייו וכמו כן לקרובים אליו. על מנת לבסס אבחנה על אדם היפוכונדר יש לקחת בחשבון מספר מאפיינים"
מה זה היפוכונדריה?
על מנת לאבחן את האדם הסובל מהפרעה נפשית המוגדרת היפוכונדריה יש לאפיין את הדברים הללו: ההפרעה נמשכת למעלה משבועיים ללא בסיס רפואי, המחשבות בעלות אופי חרדתי ומתמשך ללא אחיזה ספציפית במציאות. המחשבות סביב מחלות אשר עלולת לגרום לסבל רב ואף למוות, כל כאב גופני מתפרש כאיום ומסוכן, הליכה לרופאים ללא ממצא רפואי או לחלופין הימנעות ללכת לבדיקות רפואיות בשל הפחד מהממצאים.
טיפול בהיפוכונדריה - איך נתמודד עם היפוכונדריה?
על מנת להתמודד עם היפוכונדריה השלב הראשון הוא למעשה להודות בכך שיש לנו בעיה והקושי שלנו הוא קושי נפשי ולא בעיה רפואית.
רב רובם של הסבלים מהפרעת היפוכונדריה לא מודעים (לפחות לא בשלב הראשוני) כי קיים קושי נפשי פסיכולוגי ומשוכנעים שהבעיה היא בעיה רפואית אשר לא אובחנה או לא נמצאה עדיין
הרבה מטופלים אשר טיפלתי בהם התלוננו כי הרופאים לא מוצאים את הבעיה הקיימת וכי הם בטוחים כי יש להם סרטן אשר לא מצאו אותו.
ולכן רק בשלב בו ישנה מודעות מלאה לכך שהאדם היפוכונדר וכי המחשבות החרדיות השתלטו עליו וגרמו מלו לחשוש ממחלות ולהתעסק בהיבט המחשבתי חרדתי זהו נקודת הזמן היחיד בה האדם כשיר לטיפול
הטיפול בהתמודדות בהיפוכונדריה בדרך כלל יהיה בשני שלבים, השלב הראשון הוא שלב הטיפול הנפשי בהיפוכונדריה, טיפול פסיכולוגי בהיבט של טיפול התנהגותי קוגניטיבי לעזור מול התכנים המחשבתיים של ההיפוכונדריה לצד נטרול של מחשבות קשות על מנת לבסס מחשבה מתאימה יותר ומפחידה פחות בכדי שמצוקה תהיה פחות מאיימת וקשה.
בשלב זה יש לאתגר את המחשבות ולהפחית את החרדה על ידי טכניקות של טיפול התנהגותי קוגניטיבי בהיפוכונדריה.
בשלב השני לעתים יש להיעזר בטיפול תרופתי על מנת להקל על היפוכונדריה. הטיפול התרופתי לרוב יהיה טיפול בתרופות אנטי חרדתית המשפרות תחושות של חרדה ודיכאון ובהמשך יהוו פלטפורמה ראויה להפחתת דרך החשיב ה האובססיבית סביב העיסוק המוגבר בפחד ממחלות ובמחשבות סביב קשיים גופניים.
היבט נוסף בטיפול בהיפוכנדריה בפרט והחרדות בכלל הוא התמודדות בהיבט הגופני. נמצא מחקרית כי אנשים הסובלים מחרדת היפוכונדריה לרוב ממעטים בהתמודדות גופנית ולכן ההמלצה בהיבטים הללו היא להתחיל להתאמן ולשפר פעילות גופנית, ניתן לאמר כי התמדה של שלוש פעמים בשבוע פעילות גופנית מסייעת רבות להתמודדות ומפחיתה את החרדה ברמה הפיסית ואף המחשבתית.
טיפים להתמודדות בהיפוכונדריה:
צאו לפעילות ספורטיבית על מנת להפחית תחושות של חרדה ומחשבות אובססיביות
גשו לקבלת טיפול מקצועי בהיפוכונדריה בדגש על טיפול התנהגותי קוגניטיבי cbt
במקרים מסוימים יש להיעזר בטיפול תרופתי אנטי חרדתי ואנטי דיכאוני להקלה על הסימפטומים.
אין לעסוק בתכנים סביב היפוכונדריה ולא ללכת לבדיקות חוזרות אצל רופאים.
אין לקרוא תכנים בנושא רפואה על מנת להפחית את החרדה כיון שלרוב התוצאה הפוכה
יש לשתף בקושי אדם קרוב או בני משפחה על מנת לא להתמודד לבד.
יש לבדוק נסיבות חיים אשר הובילו להתפרצות ההפרעה ולנסות ולשנות אותם במידה ואפשרי.
לסיכום: התמודדות עם הפרעת היפוכנדריה מהווה התמודדות קשה ומתסכלת, לצד זאת ניתן להקל על ההפרכה על ידי מענה מקצועי המפחית את תחושות החרדה ונותן כלים מעשיים להפחתת הקושי.
בהצלחה ובריאות טובה.