פחד מהקאות חרדה מבחילות הקאה רגשית - אמטופוביה
איך להתמודד עם אמטופוביה?
טיפול והתמודדות עם פחד מהקאות או חרדה כתוצאה מהרגשה של בחילה הוא פוביה אשר מוכרת לעולם הרפואה המערבי.
סובלים מפוביה מהקאות מעל ל9.3 אחוזים בחברה המערבית ומחקרים מוכיחים כי רבים לא מאובחנים וכלל לא מודעים
יש להבין כי פחד מהקאות הוא למעשה פוביה נפוצה אשר הטיפול בה חייב להיות ממוקד מטרה ומושתת על יסודות הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי CBT
הטיפול בפחד וחרדה מהקאות (אמטופוביה) יכלול הקניית טכניקות של טיפול התנהגותי קוגניטיבי המושתת על עקרונות של הקהייה שיטתית לצד הפרכת אמונות יסוד קוגניטיביות אשר מחזקות את מושא הפוביה ומשמרות אותה לאורך זמן.
אמטופוביה היא פוביה עיקשת אשר לא פעם מהווה אתגר בדרך הטיפול בה, יחד עם זאת ניתן להגעה להטבה משמעותית בהקלה על הסימפטומים ועל איכות חייו של האדם הסובל מחרדה מבחילות הקאות או הקאה רגשית.
אמוטופבויה - הפחד מהקאות
מהי אמטופוביה?
פחד קיצוני מפני הקאה ובחילות אשר בא לידי ביטוי בתחושות של חרדה מפני בחילה או רצון להקיא או לחלופין הקאה רגשית שהיא ביטוי הפוך שבו האדם כתוצאה מהחרדה והלחץ מקיא על מנת לפרוק ולשחרר את תחושות המתח המצוקה שהתקף החרדה מעורר
האמטופביה מוגדרת על פי ארגון הבריאות העולמי כפוביה ספציפית מפני הקאה ופוביה מהקאות ובחילות, סובלים מפוביה זאת בעולם המערבי הן גברים והן נשים ללא עדות על שוני ברמת האינטילגנציה או ללא הבדלים בין דת גזע מין או מצב סוציו- אקונומי.
רבים מהסובלים מאמטופבויה יהיו גם סובלים מתת תזונה או מטקסים ספציפיים סביב נושא האוכל, רבים מהסובלים מפוביה זאת נוטלים תרופות אנטי חרדתיות ואנטי דכאוניות ואף ךרוב סביב העשור הרביעי ואף החמישי בחייהם לא יהיו מודעים כלל להפרעה ממנה הם סובלים ובטח ובטח שלא יתנו לה שם או אבחנה רפואית.
למעשה אדם אחד מתוך חמישה הסובלים מופביה במהלך חייהם יסבלו מפוביה זאת מהקאות או שמה המקצועי אמטופוביה.
מכיון שהפוביה גוזלת כל כך הרבה תשומת לב ואנרגיה מהאדם הסובל ממנה, רבים מהאנשים הנוטים לאמטופוביה הכוללת חרדה מבחילות או לחץ מהקאות ימצאו עצמם מתקשים בתחומים רבים בחייהם עקב החרדה וההימנעות אותה הוא מעודדת ומגלמת והפגיעה תהיה ניכרת במקומות כמו קריירה זוגיות ואף קשרים משפחתיים ובינאישים הנפגעים כתוצאה מהחרדה
סוגים של אמטוביה:
הסוג הראשון הוא אנשים אשר סובלים מפחד להקיא - החרדה שמנהלת את הסוג הראשון היא חרדה כל פעם שיש קצת בחילה או מצב בו עלול להיות קושי של אכילה או הימצאות במקום שיש בו אוכל או לחלופין התכנסות של אנשים ללא יכולת לברוח במהירות, המצב הזה עלול מראש לגרום למצב של לחץ וחרדה ומתרחשות מחשבות שבגינן האדם יחוש מצוקה ולרב ינסה להימנע מלהגיע למצב הזה שנחווה כמאיים וקשה.
ההימנעות הזאת בעייתית מאוד ועומד בבסיס של תידלוק החרדה וההעצמה שלה תוך כדי צמצום אורך החיים של האדם הפוחד מהקאות בחילות או מצבים שעלולים להזמין התמודדות שכזאת.
הסוג השני : אנשים אנשים חוששים לראות לשמוע או להיתקל בהקאה או קיא:
כאשר אני מתייחס לאנשים הסובלים מהיבט זה לרוב זה יבוא לידי ביטוי גם מחשש מכל אדם אשר עלול להיות חולה מדבק או בעל וירוס אשר עלול לגרום להקאה
לעתים החיים עם פחד בלתי נשלט מהקאות והיתקלות באדם מקיא תיצור חיים של התקפי חרדה ועיוות של אורך החיים היציב בשל הקושי הנפשי המלווה בכך
יש לציין כי לא פעם ההיבט הנ"ל הן אף מגיע להיבטים של הפרעה טורדנית כפייתית. הפרעה זאת ocd היא הפרעה בעלת מאיינים של פחד אובססיבי מחיידקים והיבט של התעסקות אינסופית בניקיון.
פחד מוגזם מהקאות ובחילות - התקפי חרדה אמטופוביה והפרעה טורדנית כפייתית
אנשים הסובלים מפחד מוקצן מהקאות או מתוך חרדה ופחד מבחילות ימצאו את עצמם בקשיים רבים במהלך החיים, ישנם אנשים הסובלים מפוביה זאת אשר ימנעו מעצמם מלהיכנס להריון בשל החשש להתמודד עם בחילות בהריון או פחד כך כך עז מלהקיא במהלך הריון גם במחיר שלא להביא ילדים לעולם והעיקר לא להתמודד מול הקושי והחרדה שבבחילות או בהקאות אשר לא פעם מגיעות כתוצאה מהריון ולידות או לחלופיןכן לא התמודד עם הקאות של התינוק או הילד במידה ויהיו כאלו במהלך שנות חייו הראשונות.
כמו כן ניתן להבין קושי זה אך יש לתת לו מענה למען רווחת הנפש של האדם הסובל מאמטופביה.
הקאה רגשית - איך להימנע מלהקיא בזמן חרדה או מתח נפשי
הקאה רגשית היא ביטוי של הקאות כתוצאה ממתח או כתוצאה מתחושות של לחץ חרדה או היבטים נפשיים אחרים אשר באים לידי ביטוי בכך שהאדם הסובל מהמצוקה ימציא לכך פורקן על ידי הקאה לא נשלטת או נשלטת (על ידי דחיפת אצבע לזירוז ההקאה) וזאת בשל מנגנון פסיכולוגי פתולוגי בו הגוף עוזר לפרוק את המתח ואת החרדה וגורם להקאה רגשית על מנת להקטין את הפניקה ואת עוצמות התקפי החרדה.
אוסיף ואציין כי הקאה רגשית היא תופעה מאוד מוכרת וכי טיפול ממוקד מטרה מאפשר לאדם הסובל מהקאות רגשיות להקטין את הסבל ללומד כלים רגשיים קוגניטיביים ופסיכולוגים על מנת להפחית את הצורך להקיא בזמן הקאות רגשיות ולנטרל את ההיבט של הממד הרגשי והפסיכולוגי תוך כדי חיזוק האדם ברמה הנפשית והפסיכולוגית ולתת לו כלים וביטחון להתמודדות ללא צורך להפסיד להקאה הרגשית...